Het mondkapje: de ultieme FAQ over mondkapjes

Mondkapje, Mondkapjes, Mondkapjes bestellen, Mondmaskers
Wil je nog meer informatie over mondkapjes kijk dan eens op de website van het RIVM.

Mondkapjes FAQ

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Is een mondkapje verplicht?

Vanaf 1 juni 2020 zijn niet medische mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Dit geldt voor bussen, treinen, trams & metro’s. Ook in het vliegverkeer zullen mondkapjes hun intrede doen.

Wat zijn goede mondkapjes?

Wat een goed mondkapje is en wat niet, hangt af van de plek waar men zich bevindt. Er is een verschil tussen medische mondkapjes, die zoals te verwachten in de zorg nodig zullen zijn en de niet medische mondkapjes die voldoen in het openbaar vervoer. Belangrijk is dat de mondkapjes goed aansluiten bij zowel de mond als bij de neus. Een mondmasker of mondkapje is geschikt om maximaal 3 uur achter elkaar te dragen. Een mondkapje mag nooit om de hals gedragen worden.

Kan je mondkapjes hergebruiken?

Het hergebruiken van mondkapjes is volgens het RIVM mogelijk, maar wel aan een aantal voorwaarden verbonden. Als het gaat om een medisch mondkapje, dan is een simpele wasbeurt niet voldoende. De mondmaskers kunnen vervormd raken, zodat ze niet goed meer aansluiten. De enige optie is om gebruik te maken van waterstofperoxide. Een mondkapje gaat dan maximaal 3 keer mee. Een chirurgisch mondkapje meerdere keren op en af zetten, is niet aan te bevelen.

Waar kun je mondmaskers kopen?

Niet medische mondkapjes zijn te koop bij drogist ketens zoals de Kruidvat en de Etos. Maar ook de Hema verkoopt niet medische mondkapjes. Voor medische mondmaskers kunt u bij groothandels terecht voor medische disposables.

Wat kosten mondkapjes?

De prijzen van mondkapjes verschillen nogal. De meest voorkomende prijs op dit moment is ongeveer tussen de 40 cent en 1 euro per mondkapje. Mondkapjes worden meestal verkocht in verpakkingen van 5, 10, 50 of 100 stuks. Naast de wegwerp mondkapjes zijn er ook uitwasbare mondkapjes en fashion mondmaskers te koop. Een herbruikbaar mondkapje is te koop vanaf ongeveer 12,50 euro.

Is er een verschil tussen normale mondkapjes en medische mondkapjes?

Er wordt ook wel gesproken over medische mondkapjes versus niet medische mondkapjes. Medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen. Niet medische mondkapjes hebben daarom geen CE certificaat of een medische claim zoals for medical use.

Hoe moet je mondkapjes wassen?

Mondkapjes moet je wassen op 60 graden of hoger.

Hoe moet je een mondkapje dragen?

Het is belangrijk om een mondkapje op te zetten en vervolgens er vanaf te blijven. Dus eten in de trein of een sigaret op het perron is niet verstandig. De buitenkant kan namelijk besmet zijn geraakt en dan besmet je jezelf als nog. Zet een mondmasker voorzichtig af door hem via de achterkant voorzichtig van het hoofd te trekken. Het op of afzetten doe je met behulp van de elastieken.

Hoe werkt een Mondkapje?

Een mondkapje filtert bij smog de schadelijke stoffen die zich daarin kunnen bevinden, zoals fijnstof en andere roetdeeltjes. Een mondkapje laat ook geen pollen door en kan mensen met hooikoorts helpen. Het gebruik van deze niet medische mondkapjes beschermt echter niet tegen virussen. Ze voorkomen met name, dat als jij besmet zou zijn, anderen niet besmet raken door jou.

Zijn er mondmaskers voor brildragers?

Er zijn niet specifieke mondkapjes voor brildragers. Brildragers en mondkapjes zijn niet een ideale combinatie. De kans op beslagen brillenglazen is groot. Bij een mondmasker dat goed aansluit bij de neus mag dit eigenlijk geen probleem zijn. Je bril kan enkel beslaan, wanneer er toch lucht aan de bovenkant ontsnapt. Zorg daarom dat je mondmasker bovenaan zo goed mogelijk aansluit.

Wanneer heb je een mondkapje met een filter nodig?

Voor het openbaar vervoer in Nederland is een niet medisch mondkapje zonder filter voldoende. Deze mondmaskers zijn vaak een stuk goedkoper dan een medisch mondkapje.

Kan je een sjaal als mondmasker gebruiken?

In het openbaar vervoer kan een sjaal niet als mondkapje dienen. Dit is absoluut niet toegestaan.

Is een mondkapje geschikt voor kinderen onder de drie jaar?

Nee een mondkapje is niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar, aldus de Rijksoverheid.

Beschermen mondkapjes tegen het Coronavirus?

Volgens het RIVM is de literatuur niet eensgezind over het effect van het dragen van niet-medische mondkapjes in de openbare ruimte. Wat we weten. is dat niet-medische mondkapjes de drager zeer beperkt beschermen tegen het Corona virus. Dit hangt sterk af van de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Het gebruik van verschillende materialen, zoals katoen en linnen, zorgt ervoor, dat de pasvorm en de filterwerking niet goed zijn. De mate waarin het mondkapje aansluit op het gezicht en het draagcomfort hebben er ook invloed op. Professionele mondkapjes beschermen wel goed. Dit soort mondkapjes sluiten veel beter aan over neus en mond en ze worden steeds gewisseld. Zelfgemaakte mondkapjes verschillen sterk van pasvorm, materiaal en kwaliteit. Omdat een niet-medisch mondkapje beperkt bescherming biedt, kan dit geen alternatief zijn voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de thuis isolatie van personen met gezondheidsklachten.

Moet je een mondkapje dragen als je naar buiten gaat?

Dit is niet nodig en niet verplicht. In sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is een niet-medisch mondkapje sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-medewerkers. Uit onderzoek blijkt steeds meer, dat besmettingen vooral worden opgelopen in kleine afgesloten ruimtes en niet in de buitenlucht.

Welk type niet-medisch mondkapje heb ik nodig in het OV?

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Mondkapjes die worden verkocht in bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen zijn geschikt voor het openbaar vervoer. U kunt ook zelf een mondkapje maken. Een sjaal voor de mond, spatmasker, col, bandana, het gebruik van een kraag van een jas of bijvoorbeeld mondkapjes gemaakt van een sok zijn geen goed alternatief voor het mondkapje in het OV. 

Hoeveel stuks niet-medische mondkapjes heb ik nodig? 

Hoewel het moeilijk te handhaven valt, heeft u bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw of schoon gewassen exemplaar nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan heeft u dus 2 mondkapjes nodig. 

Ik heb geen mondkapje, mag ik met het openbaar vervoer? 

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. Een mondkapje is vanaf 1 juni 2020 verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Reist u zonder mondkapje met het openbaar vervoer? Dan heeft u kans op een boete van € 95. 

Moeten contactberoepen, zoals een kapper, schoonheidsspecialist en pedicure, verplicht een mondkapje dragen? 

Nee dat is niet nodig. Het is aan de mensen met een contactberoep zelf om een niet-medisch mondkapje te dragen. Dit moet wel een mondkapje zijn dat niet in de zorg wordt gebruikt. Belangrijk is een check voorafgaand aan een bezoek aan bijvoorbeeld een kapper. Dat houdt in, dat medewerkers bij het maken van een afspraak de klant vraagt naar eventuele verkoudheidsklachten of koorts, zowel bij de klant zelf als in de thuisomgeving. Bij verkoudheidsklachten of koorts moet de klant thuisblijven en gaat de afspraak niet door.
Bij contactberoepen, zoals een kapper, schoonheidsspecialiste of en pedicure kan de 1,5 meter afstand houden een probleem vormen. In een aantal gevallen kan aan extra bescherming gedacht worden zoals bijvoorbeeld het plaatsen van schermen.  Als klant hoef je bij een kapper zelf geen mondkapje te dragen. Als u tenminste 24 uur vrij van verkoudheidsklachten of koorts bent. Dan kan uw afspraak doorgaan.

Andere blogs van Disposables B2B

Medische hulpmiddelen Disposables B2B

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top