Wegwerp handschoenen: welke zijn goed voor in de zorg?

Wegwerp handschoenen – welke zijn de beste voor de zorg?

Wegwerpproducten: handschoenen

Goede wegwerp handschoenen zijn tijdens de Corona crisis belangrijker dan ooit. Bij diverse praktijken kan het verstandig zijn om je handen te voorzien van wegwerp handschoenen, ter preventie van het overbrengen van bacteriën en of het bieden van bescherming van je handen zelf. Het gebruik van wegwerp handschoenen van Nitril komt bijvoorbeeld voor in ziekenhuizen, laboratoria & horeca gelegenheden. Wegwerphandschoenen worden na een keer gebruikt te zijn, weggegooid. Wegwerp handschoenen ook wel disposable handschoenen genoemd zijn vaak van nitril, vinyl of latex. Hypo allergene handschoenen zijn ook een optie. Hierbij is de kans op een allergie een stuk kleiner.

nitril handschoenen, handschoenen bestellen, handschoenen kopen, wegwerp handschoenen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Na het dragen van een schort of wegwerp handschoenen, kun je die uitdoen en weggooien. Op deze wijze voorkom je verspreiding van de ene naar de andere patiënt of cliënt. Met wegwerp handschoenen en andere beschermingsmiddelen bescherm je dus je zelf en de cliënt. De kans op het overdragen van micro-organismen wordt bij goed gebruik veel kleiner.

Voor wie zijn wegwerphandschoenen van groot belang?

Wegwerp handschoenen zijn voor diverse grote gebruikersgroepen van belang om hun werk goed  en veilig te doen. Hier zijn een aantal branches waar bijvoorbeeld wegwerphandschoenen onmisbaar voor zijn:

 • Zorg: ziekenhuizen, apotheken, huisartsen, verzorghuizen, bejaardenhuizen, hospice, thuiszorg
 • Food: restaurants, in de keuken
 • Laboratoria: onderzoeken, testjes
 • Schoonmaak algemeen & specialistisch: bescherming tegen schoonmaakmiddelen, objecten steriel houden

Wegwerp handschoenen zijn niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook om andere mensen te beschermen. Als voorbeeld kan je denken aan het bereiden van voedsel of dat je bij iemand anders een wond moet verzorgen of bloed moet prikken.

Verschil Nitril en Soft Nitril handschoenen

Handschoenen zijn er van verschillende kwaliteit, zowel dun als dik. Hiermee kan er sprake zijn van een betere bescherming of tastgevoel.

Latex vs. Nitril vs. Vinyl handschoenen

 • Latex wordt veel gebruikt voor handschoenen. Latex werkt namelijk goed tegen bacteriën. Mensen kunnen helaas wel allergisch zijn voor Latex. Dit soort handschoenen kunnen ook niet gebruikt worden bij olie of vetten.
 • Nitril handschoenen zijn sterker dan latex wegwerp handschoenen en scheuren in de regel een stuk minder. Nitril is daarentegen wél bestand tegen olie en vetten.
 • Vinyl is de goedkopere variant en ook direct gemaakt van het meest dunne materiaal wegwerphandschoenen. Ondanks de lagere prijs, kunnen deze handschoenen sneller scheuren.
 • Latex handschoenen worden gemaakt van het natuurlijke rubber latex. De latexhandschoenen zijn hierdoor dus minder belastend voor het milieu dan wegwerphandschoenen die vervaardigd worden uit chemische processen.
 • De soepel rubbervorm zorgt er ook nog eens voor, dat een latex handschoen enorm flexibel zijn.

Bieden wegwerp handschoenen bescherming tegen het coronavirus?

Het Corona virus is besmettelijk. Het RIVM adviseert om regelmatig je handen te wassen, in je elleboog te niezen en te hoesten. Dit alles in de plaats van je handen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Handschoenen zijn in feite een extra laag van bescherming, naast bovenstaande adviezen.

Checklist wegwerphandschoenen

 • Zijn de wegwerp handschoenen poedervrij? Niet poedervrije handschoenen voldoen niet aan de LCHV richtlijn. Daarbij is het ook veel minder hygiënisch om dit soort wegwerp handschoenen te gebruiken bij bijvoorbeeld het bereiden van voedsel in een professionele en privé keuken..
 • Zijn de wegwerp handschoenen verkrijgbaar in een grote verpakking? We hebben te maken met eenmalig te gebruiken handschoentjes. Voor grote organisaties zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen is de mogelijkheid tot het kopen van een grote verpakking een must.
 • Beschikbaar in verschillende maten: de handgrootte van gebruikers kan verschillen. Het is belangrijk, dat de handschoenen goed aansluiten op de hand en rondom de pols. Daarom vinden wij het belangrijk dat de handschoenen in verschillende maten zoals bijvoorbeeld ‘S, M, L, XL’ beschikbaar zijn.
 • Niet de plastic varianten met gaatjes: Wegwerp handschoenen met gaatjes bieden geen bescherming tegen zaken als virussen of bacteriën. Ze voorkomen met name vieze handen.
 • Verkrijgbaarheid: Zijn de wegwerphandschoenen in Nederland verkrijgbaar? Indien de handschoenen in het buitenland worden gekocht, wat is de levertijd?
 • De kleur van de wegwerphandschoen: Na het kiezen van het juiste materiaal is de kleur van de handschoenen ook van belang. De handschoenen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. De meest gangbare kleuren zijn wit of blauw. Blauwe wegwerp handschoenen worden in de voedingsmiddelen en industrie het meest gebruikt. Dit heeft als reden, dat de blauwe kleur meer opvalt, wanneer een medewerker de wegwerphandschoen is verloren. Daarnaast zijn er ook nog zwarte handschoenen verkrijgbaar.

Andere blogs van Disposables B2B

 1. Mondkapjes kopen als persoonlijke bescherming
 2. Hand hygiëne in de zorg
 3. Het Corona virus: zijn mondkapjes de oplossing?
 4. Bescherm uzelf en anderen tegen het Corona virus
 5. Wegwerp mondkapjes: de ultieme FAQ

Persoonlijke hygiëne & wegwerpproducten

          W

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top